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INTRODUCTION

A landlord is allowed to rent a home in foreclosure proceedings as long as the landlord 
discloses the foreclosure to the tenant.  Because a foreclosure can affect the terms of the lease, 
tenants should investigate whether a home they are looking to rent is in foreclosure proceedings. 

FORECLOSURE RECORDS SEARCH 

If you rent property you suspect may go into foreclosure, there are resources you may use 
to verify the foreclosure.  One of those resources includes the Clark County Assessor website 
located at http://www.clarkcountynv.gov/Depts/assessor/Pages/default.aspx.  Once on the 
website, click “Property Record Search,” which allows you to search by parcel number, owner 
name, or address.  From this website, you can get information on the property, including the 
exact address and parcel number.  You will need this information when you go to the Clark 
County recorder website at http://www.clarkcountynv.gov/Depts/recorder/Pages/default.aspx.   
This website will give you detailed information regarding the property, including any actions 
pending against it.  For more information, contact the Recorder’s Office at (702) 455-4336.   

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 

Below are common questions and answers on the law.  This information can also be 
found at the Clark County Civil Law Self-Help Center website: http://www.civillawselfhelp 
center.org/self-help/evictions-housing/eviction-issues-related-to-foreclosure/91-find-out-if-a-
property-is-in-foreclosure.   

• Can the person, bank or other institution who buys the building at foreclosure make
me leave right away?

o No.  Generally, the new owner needs to end your tenancy by giving you a notice
to leave of at least 60-days, but it can be less depending on the type of lease (i.e.
week-to-week).  If you have an unexpired lease, you may be able to stay until the
end of the lease.

• What can I do if the new owner says I have to leave in less than 60 days?
o You can send a letter telling the new owner about the law—specifically, NRS

40.255(2).  Be sure to keep a copy of the letter you send and send it certified mail
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with a return receipt.  You must also offer to pay the new owner your rent and be 
willing to abide by the terms of the lease. 

• What can I do if the new owner serves me with a notice to leave within 3 days?
o You should contact a lawyer immediately.  Refer to the Legal Brief on Lawyer

Referral Services for further information on how to contact a lawyer.  If you are
unable to contact a lawyer, call the new owner immediately.  Tell the new owner
about the law and say that you are entitled to at least proper notice under NRS
40.255(2) (generally, sixty days).

• What happens if I don’t pay the new owner rent or violate other terms of my lease?
o If you are late with your rent, the new owner can send you a notice giving you 5

days to pay, move, or file an affidavit with justice court explaining that that you
have a legal excuse not to pay.  If you violate other terms of your lease, the new
owner can send you a notice stating that you either “cure” the breach of the lease
or move within 5 days.  If you don’t cure and have not moved within 5 days, then
the new owner can send you a notice giving you 5 days to move or file an
affidavit with justice court explaining that that you have a legal excuse not to
move.

• What if I have a lease that has more than 60 days left?
o The new owner has the rights, obligations, and liabilities of the previous owner or

landlord pursuant to NRS Chapter 118A under the lease agreement which the
previous landlord entered into.  See NRS 40.255(3)(a).

• What must the 60 day notice say?
o NRS 40.255(4) has the following notice requirements for “residential (4 units or

less) foreclosures” of dwellings rented by the month or longer:
 The notice must give the contact information for the person to whom rent

should be paid;
 The notice must state that the rental agreement with the previous owner or

landlord continues in effect through the notice period, and
 The notice must state that failure to pay rent or comply with any other

term of the agreement or applicable law constitutes a breach of the rental
agreement and may result in eviction proceedings.

• What if I do not want to stay 60 days or for the remainder of my lease?
o Under NRS 40.255(8)(a), for “residential (4 units or less) foreclosures” of

dwellings rented by the month or longer, tenants may vacate at any time during
the notice period without penalty.  No record of eviction may be entered if you
vacate within the notice period.

o In any case, you may be able to negotiate to see what the new owner might offer
if you agree to move early.  Many banks which foreclose may offer you a “cash
for keys” option.
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• What if I wish to continue renting the dwelling?
o You may be able to negotiate to see what the new owner might offer you a new

lease or agree that you can remain longer than 60 days.

• When should I first be informed that my dwelling is in foreclosure?
o NRS 107.087 requires for “residential (4 units or less) foreclosures” that once the

lender serves the owner (your landlord) with a “notice of default and election to
sell,” that you get written notice which allows you to break the lease and move at
any time.  This notice should come no less than 15 days prior to the date of
sale.  That notice must also describe your rights and responsibilities under Nevada
eviction procedures.  The notice must be both posted on the property and mailed
to you.

• What can I do if the new owner serves me with a summons and complaint asking a
court to evict me without giving me notice?

o You should contact a lawyer immediately.  Refer to the Legal Brief on Lawyer
Referral Services for further information on how to contact a lawyer.

o If you unable to contact a lawyer, go to the Clerk of the court on the summons and
complaint immediately.  File an answer with the court that says the new owner
failed to give the notice required by NRS 40.255(2).   You may obtain a form
answer with instructions from the Clark County court.

• What can I do if a sheriff or constable arrives at my door to evict me?
o Tell the sheriff or constable if you did not receive any eviction notices or you

were not served with a summons and complaint.  Ask for time to go to court to get
the order evicting you “set aside.”

o You should contact a lawyer immediately.  Refer to the Legal Brief on Lawyer
Referral Services for further information on how to contact a lawyer.

o If you unable to contact a lawyer, go to the Clerk of the court on the eviction
order immediately.  Say that you want to file an emergency motion to vacate the
eviction order.

• What happens to my security deposit?
o The previous owner is required by NRS 118A.244 to either (a) return your

security deposit or (b) transfer it to the new owner.

• What can happen if I do not leave by the end of the notice period?
o If you do not leave voluntarily or enter into an agreement which allows you to

stay, the new owner may evict you at the end of the notice period (60 days or the
expiration of the lease).  To evict you the new owner must serve you with a
summons and complaint.

SERVICE MEMBER CIVIL RELIEF ACT (SCRA) 

SCRA is also a resource; however, SCRA provides only limited protection to service 
members from foreclosure.  The SCRA, Section 301, states that a landlord or anyone else with 
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paramount title (i.e. banks) cannot evict service members from their private residences without a 
valid court order.  A court order will only be issued if the service member is served notice and 
had an opportunity to respond.  After being served a notice of eviction, a service member may 
file an application with the court to delay the execution of the eviction for a period of 
approximately 90 days.  This protection is limited to residential leases where the monthly rent 
does not exceed $3,217.81 for 2014 (adjusted annually based on the Consumer Price Index).   

THE INFORMATION CONTAINED IN THIS PAMPHLET IS OF A GENERAL NATURE AND IS 
PROVIDED FOR YOUR ASSISTANCE AND CONVENIENCE. IT IS NOT INTENDED AS LEGAL 
ADVICE AND IS NOT A SUBSTITUTE FOR LEGAL COUNSEL. IF YOU HAVE ANY QUESTIONS AS 
TO HOW THE LAW IN THIS AREA AFFECTS YOU OR YOUR LEGAL RIGHTS, CONTACT A 
CIVILIAN ATTORNEY OR THE NELLIS AIR FORCE BASE LEGAL OFFICE FOR AN 
APPOINTMENT WITH A LICENSED ATTORNEY. 




